GSM-of smartphoneverzekering: denk goed na vooraleer je er één afsluit.

Het is een wederkerend jaarlijks verhaal. Elk jaar ontvangen de Ombudsman van Verzekeringen en Testaankoop honderden klachten in verband met de GSM- of smartphoneverzekeringen die afgesloten werdne in de winkel samen met de aankoop van een GSM of de smartphone.


Doe je er goed aan in te tekenen op de polis die men in de winkel bij de toestellen aanbiedt? “Het oordeel van vele verzekeringsexperten is duidelijk: neen”, lezen we in Testaankoop. “Het sop is de kool niet waard, en wel om drie redenen. Ten eerste staat de premie staat de premie niet in verhouding tot de aankoopprijs van het toestel. Als men de jaarlijkse premie vergelijkt met de waarde van het toestel, geeft dat niettemin stof tot nadenken. Vraagt men bijvoorbeeld € 170 per jaar om een smartphone van € 550 te verzekeren, dan is dat alsof u € 6 000 zou betalen voor de omniumverzekering van een wagen die u voor € 20 000 hebt gekocht!

“Ten tweede is de kwaliteit van de geboden dekking ondermaats en zijn er tal van uitsluitingsclausules ingebouwd. In de praktijk komt het erop neer dat je bij een (zwaar) schadegeval niet eens zeker bent dat de verzekeraar zal tussenkomen”.

“En ten derde, Gsm-verzekeringen zijn aan geen enkele wettelijke controle onderworpen”.

Ga hier dus niet overhaast tewerk. Zelfs als het aanbod zo aanlokkelijk is.  Lees toch best de kleine lettertjes in het contract en nog beter, neem contact op met ons kantoor. We kunnen dan nagaan in welke je mate gsm of andere toestellen verzekerd zijn. In vele gevallen is de schade aan de GSM gedekt in de brandverzekering en de aanvullende diefstalverzekering. Je bent dus verzekerd als er iemand inbreekt in je woning en je nieuwste iPhone 153 Pro Max steelt of als de living onder water staat door een gesprongen leiding en je je toestel van om bij de 1500 euro in een plas water ronddobbert.  

Als je in je brandverzekering een diefstaldekking hebt bijvoorbeeld, dan ben je bijvoorbeeld ook op vakantie verzekerd tegen diefstal van een smartphone, gsm, tablet, mp3-spelers of laptop als je je huurappartement of hotel achterlaat. Zorg er wel voor dat je steeds deuren en vensters goed afsluit als je de vakantiewoning of het hotel verlaat. Let op: diefstal in gemeenschappelijke ruimten is niet gedekt. Ben je het slachtoffer van diefstal, dien dan onmiddellijk een klacht in bij de lokale politie.

Wil je weten in welke mate je gsm verzekerd is in de brand- en diefstalverzekering, aarzel niet om contact op te nemen met ons kantoor.