Verzeker je woning van de toekomst!

In het algemeen is bijna 1 op de 2 huiseigenaren van plan zijn huis duurzamer te maken, wetende dat slechts 15% van Belgische woningen haalt EPC label A of B.


Het zal niemand verbazen dat isolatie (69 %), dubbele/dubbele beglazing (49 %) en zonnepanelen (40 %) als eerste en belangrijkste geplande verbeteringen worden genoemd. De installatie van een warmtepomp wordt daarentegen slechts in 23 % van de gevallen overwogen. Dat zijn de conclusies van een enquête, uitgevoerd door een Belgische bank.

In 2023 sloten de Belgen 55.000 nieuwe consumentenkredieten af voor energiebesparende investeringen, zoals bijvoorbeeld voor de installatie van een warmtepomp, zonnepanelen of extra isolatie). Ondanks de hogere intrestvoeten en dure bouwmaterialen een indrukwekkend cijfer. In 2016, bijvoorbeeld, bedroeg het totaal aantal kredieten voor energiebesparende doeleinden slechts zo’n 13.000. Ook ten opzichte van 2021 betekent dit nog een stijging met ongeveer 90%. 

Deze investeringen zorgen ervoor dat de waarde van je woning verhoogt. Een reden te meer om een check-up te doen van je woningverzekering. Zeker als je grondige renovaties doet, waarvan de kostprijs hoger is dan 10% van de waarde van je woning.

Zijn zonnepanelen verzekerd in je woonverzekering.

In principe zijn de zonnepanelen verzekerd tegen brand, storm of hagel. Toch is het belangrijk om contact met ons op te nemen wanneer je zonnepanelen plaats of geplaatst hebt.

Hoewel de plaatsing van zonnepanelen de waarde van je woning verhoogt, vragen de meeste maatschappijen geen premieverhoging ingeval van plaatsing van zonnepanelen.

In vele contracten is er een veiligheidsmarge van 10% op de waarde van het verzekerde gebouw en omdat zonnepanelen niet zo duur zijn, valt de verhoging van de verzekerde waarde meestal binnen de 10%. In andere contracten met het systeem via een evaluatierooster zijn zonnepanelen automatische verzekerd.

En wat met de laadpalen?

Nat zoals de zonnepanelen wordt de woningverzekering niet duurder, tenzij het plaatsen van een ladingspaal in die mate structurele veranderingen aan de woning teweegbrengt, waardoor de waarde van het gebouw aanzienlijk (bv met minstens 10%) verhoogt.

Aarzel niet om met ons kantoor contact op te nemen als je van plan om je woning te renoveren.