Is het een goed idee om een omniumverzekering voor mijn occasiewagen af te sluiten?

De markt van de occasiewagens groeit zienderogen. In 2023 steeg die om en bij de 8% ten opzichte van het jaar voordien. Is het nog nuttig om voor een occasiewagen een omniumverzekering af te sluiten.


De occasiemarkt evolueert steeds gunstig, mede dankzij de grotere beschikbaarheid van tweedehandswagens en stabiliserende of zelfs licht dalende prijzen. We zijn alvast benieuwd wat het effect zal zijn van de recent aangekondigde premie voor tweedehandse elektrische wagens in Vlaanderen: dat marktsegment is momenteel met amper 1,8% nog sterk ondervertegenwoordigd. Duidelijke regels met de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een premie zijn bepalend zijn voor de elektrische appetijt van de particuliere klant.

Diegenen die een occasiewagen koopt, stelt zich terecht de vraag of het interessant is om nog een omniumverzekering af te sluiten.  Als het om een jonge tweedehandswagen gaat (bijvoorbeeld tot 5 jaar) is het aangewezen om een omniumverzekering af te sluiten. Het is verkeerd om te denken dat een omniumverzekering enkel van toepassing is voor splinternieuwe wagens.  Op de markt bestaan er verschillende verzekeringsformules voor tweedehandswagen.

De full omnium dekt alle materiële schade aan je voertuig ongeacht je aansprakelijk bent of niet. Het is verkeerd om te denken dat een omniumverzekering enkel van toepassing is voor splinternieuwe wagens.

De mini-omnium is goedkoper dan een full omnium, maar je bent wel nog altijd verzekerd tegen brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten en aanrijding met een dier.

Mag je zonder verzekering met je occasiewagen naar huis rijden?

Neen, je mag nooit onverzekerd op de openbare weg rijden. Zelfs voor 100 meter heb je een autoverzekering nodig. De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is in België wettelijk verplicht. Die zal de materiële en lichamelijke schade van de tegenpartij vergoeden als je bij een ongeval aansprakelijk bent.

  • Had je al een auto en heb je die verkocht voor de aankoop van je tweedehandsauto? Dan ben je vanaf de verkoopdatum voor 16 dagen gedekt met de autoverzekering van je vorige auto. Je neemt het best zo snel mogelijk contact op met ons kantoor om je nieuwe autoverzekering te regelen.
  • Had je nog geen auto? Dan moet je een nieuwe autoverzekering nemen voor je de baan op kan.

Goed om te weten: zelfs parkeren op de openbare weg is verboden zonder nummerplaat of geldige autoverzekering.

Aarzel niet om met ons kantoor contact op te nemen als je meer wil weten over de omniumverzekering voor je occasiewagen.

Bron: Traxio/TestAankoop