Doe de pensioentest!

Iedereen wil met een financiële gemoedsrust van zijn pensioen genieten. Bewijs hiervan zijn de miljoenen Belgen die een aanvullende pensioenverzekering via een groepsverzekering of een pensioenspaarverzekering afgesloten hebben.


Maar is het opgebouwde kapitaal dan voldoende? Experten zeggen dat er ongeveer 100.000 euro moet opgebouwd worden om 300 euro boven op je pensioen te ontvangen. Op www.mypension.be vind je een raming hoeveel je wettelijk pensioen zal bedragen (1e pijler).

De conclusie is veelal dat dit wettelijk pensioen niet voldoende is en dat er best wat extra kapitaal opgebouwd wordt via de tweede pijler (de groepsverzekering voor zelfstandigen of het VAPZ en de IPT voor de zelfstandige bedrijfsleiders) en via de derde pijler (de pensioenspaarverzekeringen).

Meer dan 4 miljoenen Belgen doen dit al in zowel de tweede pijler als de derde pijler. Dat is een zeer hoog cijfer. Anders is het gesteld wanneer men naar de opgebouwde reserves kijkt, zeker in de leeftijdscategorie van 55- tot 64-jaar. Volgens een studie van de FSMA (de toezichthouder op het sparen via banken en verzekeringsmaatschappijen) spaarden slechts de helft van deze categorie  werknemers met een groepsverzekering en zelfstandigen (tweede pijler) een extra pensioenkapitaal van 10.115 euro bijeen. De gemiddelde reserve in deze leeftijdscategorie bedraagt 58.997. Ook is er een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Bij mannen bedraagt de gemiddelde verworven reserve voor die leeftijdscategorie 73.929 euro. Dat is bijna het dubbele van het gemiddelde van 37.561 euro bij vrouwen. Dat zijn mensen die op de vooravond van hun pensioen staan.

Hoe vroeger je eraan begint, hoe beter

Moraal van het verhaal is, hoe vroeger je eraan begint hoe beter. Zeker als je later met een financiële gemoedsrust van je pensioen wil genieten. Begin met een raming te maken wat je huidige levensstandaard kost en vergelijkt dit bedrag met je wettelijke pensioen op www.mypension.be. Op deze website zie je hoeveel je reserves van je aanvullende pensioenverzekeringen op pensioengerechtigde leeftijd zullen bedragen (2e pijlerverzekeringen). Is er een groot verschil tussen je raming  en het bedrag op www.mypension.be , aarzel dan niet om contact op te nemen met ons kantoor. We zoeken dan oplossingen om op een fiscaalvriendelijke manier ‘het gat toe te fietsen’.