Hoe stressniveau op peil houden in crisisperiode?
De energiecrisis slaat hard toe. Op financieel en mentaal vlak. Bij 1 op 3 zelfstandigen slaat de stress toe. 2 op 3 zelfstanden hebben het stressniveau onder controle, omdat ze onder andere in het verleden het juiste financieel advies hebben gekregen.
Uit een studie van de verzekeraar NN enkele maanden geleden houden 2 op de 3 zelfstandigen hun stressniveau onder controle De gemiddelde zenscore bij zelfstandigen bedraagt 63 op 100. Hoe hoger die score, hoe meer “zen” men is en hoe lager het ervaren stressniveau is.
De zenscore is lager bij wie:
- een lagere financiële gemoedsrust heeft en minder spaarreserves;
- de manier van zakendoen veranderde door inflatie en de energiecrisis:
- jonger is.
De laagste zenscore, 47 op 100, werd opgetekend bij zelfstandigen met minder dan drie maanden spaarreserves en waarbij het inkomen sterk is gedaald. De hoogste zenscore, 77 op 100, wordt behaald door zelfstandigen van 50 jaar of ouder met meer dan 6 maanden spaarreserves.
Conclusie: ongeveer 2 op 3 zelfstandigen weet hun stressniveau algemeen gesproken onder controle te houden, maar 1 op 3 maakt zich zorgen.
Een lage zenscore wordt voornamelijk bepaald door geldzaken, zowel op professioneel als op privé-vlak. Zo zijn veel zelfstandigen bezorgd door een stijging van de kosten (32%), maken ze zich zorgen of ze hun omzet wel kunnen behouden of laten groeien (31%), en krijgen ze stress omdat ze hun inkomen zagen dalen (25%).
Op professioneel vlak zorgen ook de administratie (37%), de hoge werkdruk (23%) en de daaraan gekoppelde work-life balance (29%) voor extra stress. Op privévlak komen na zorgen over de koopkracht (33%) ook onzekerheid over de toekomst van de kinderen (21%), het geloof dat je zelf weinig in handen hebt (20%) of moeilijk beslissingen kunt nemen (15%) en de gezondheid (20%) naar boven als redenen voor een lage zenscore.
Deze resultaten benadrukken hoe belangrijk het is om zich als zelfstandige of als ondernemer te laten begeleiden door een adviseur, zeker op het vlak van geldzaken. Met andere woorden, iemand die weet wat het leven van een ‘zelfstandige’ betekent en op die manier – zeker op het vlak van financiën – het juiste advies kan geven. Ons kantoor is goed geplaatst om je hierbij te helpen.
Ons kantoor werkt ook samen met verzekeringsmaatschappijen, die onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’ preventieve service aan zelfstandigen geven. Zo kunnen deze klanten beroep doen op mentale en emotionele begeleiding wanneer ze daar nood aan hebben. Professionele hulp vragen is zeker en vast geen zonde. Dit geldt ook wanneer je ziet dat je medewerkers in het rood gaan.
Wil je hierover meer info, contacteer ons kantoor.
Bron: NN