Ecovignet in Frankrijk verplicht vanaf 1 juli

Wanneer je in Frankrijk met de auto wil reizen, doe je er best aan om een Crit’Air ecovignet aan te vragen. Vanaf 1 juli 2017 is het vignet verplicht  in steden waar milieuzones zijn ingesteld.  Voor Belgen kost het vignet 4,80 Euro.

Het vignet kan je aanvragen via certificat-air.gouv.fr. Je moet de gegevens van je voertuig invullen en het inschrijvingsformulier mee opsturen. Je kan betalen met je kredietkaart.  Vraag het vignet tijdig aan, want het kan wel  10 dagen duren vooraleer je het ontvangt. Steden als Parijs en Lyon hebben al milieuzones ingesteld.  In september volgen andere steden zoals Rijsel, Montpellier en Bordeaux. Wie niet over zo’n vignet beschikt, riskeert een boete van 68 Euro. Het vignet is geldig zolang het voertuig is ingeschreven.

Hoe vul je het aanrijdingsformulier in bij een ongeval in het buitenland?

1.Vul het Europese aanrijdingsformulier altijd nauwkeurig in bij elk ongeval.  Dat moet je ook doen als de politie erbij komt. Stel dat je het aanrijdingsformulier in een vreemde taal invult, leg dan eventueel uw formulier ernaast om de juiste vertaling van de vragen na te zien. Verklaar nooit dat je in fout bent.
2. Kijk na of de tegenpartij ook zijn gegevens op het aanrijdingsformulier brengt en of hij het aanrijdingformulier ondertekent.
3. Neem foto’s. Noteer de namen en de gegevens van de getuigen (op het aanrijdingsformulier is hiervoor plaats). Mochten de gegevens van de tegenpartij op het aanrijdingsformulier niet duidelijk of leesbaar zijn, schrijf ze opnieuw op een ander document.
4. Roep de politie er bij wanneer de tegenpartij het aanrijdingsformulier niet wil invullen.  Maak in dit geval uw versie van het ongeval met schets, eventuele getuigen, andere info  op een ander document. Uw verzekeraar zal dit later kunnen gebruiken.
5. Stel dat er lichamelijke slachtoffers zijn in uw voertuig of bij de tegenpartij, haal er dan altijd de politie bij.

Hierbij nog eens het belang om goed verzekerd met je auto naar het buitenland te vertrekken. Een omnium-, bestuurders- en een bijstandsverzekering zijn zeker en vast geen luxe en komen goed van pas bij een ongeval. Aarzel niet om met ons contact op te nemen vóór je met je voertuig naar het buitenland vertrekt.