Welke verzekering komt er tussen bij een ongeval met een elektrische fiets?

Stel dat je een ongeval in fout hebt met je elektrische fiets dan is de schade die je berokkent aan een derde gedekt door je familiale verzekering of je bromfietsverzekering. De dekking van de verzekering hangt af of de fiets al dan niet trapondersteuning heeft.

Elektrische fietsen worden steeds meer populair. Niet alleen bij ouderen die wat extra kracht of meer mobiliteit willen maar ook bij jongeren die een elektrische fiets kopen om sneller op het werk te geraken.
Er zijn drie types van elektrische fietsen.

1. Een fiets met een elektrische hulpmotor (maximum 250 W en een maximumsnelheid van 25km/u)

Deze fiets beschikt over een trapondersteuning. Dat wil zeggen dat de elektrische ondersteuning enkel werkt als je trapt. Er is geen minimumleeftijd, een helm dragen is niet verplicht, er hoeft geen verplichte verzekering, inschrijving en nummerplaat. De verkeersregels vallen onder het reglement ‘gebruiker van een fiets’. De schade veroorzaakt aan een derde kan gedekt worden in een familiale verzekering. Deze fiets wordt dus beschouwd als een gewone fiets.

2. Een gemotoriseerde fiets (maximum 1000 W en een maximumsnelheid van 25 km/u) of de e-bike

Voor dit type van fietsen wordt er wel een minimum leeftijd van 16 jaar opgelegd. Er is een wettelijke bromfietsverzekering nodig indien de fiets autonoom kan rijden zonder trapondersteuning. Dat wil zeggen dat de fiets zich kan voortbewegen zonder spierkracht. Indien met trapondersteuning, i s je familiale verzekering voldoende. Voor het overige gelden hier dezelfde voorwaarden als het eerste type (fiets met elektrische hulpmotor (maximum. 250 W en maximum 25km/u).

3. Speed pedelec ( maximum 4000 W en een maximumsnelheid van 45km/u)

Een speed pedelec is een elektrische fiets waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25km/u. Hier zijn er heel wat voorwaarden, waarmee je rekening moet houden. Zo is er een minimumleeftijd van 16 jaar, is de fiets- of bromfietshelm verplicht, is er een rijbewijs nodig en dient er een inschrijving te gebeuren en een nummerplaat aangevraagd te worden. De verkeersregels vallen onder het reglement ‘gebruiker van een bromfiets’. De verplichte bromfietsverzekering is enkel nodig wanneer de fiets autonoom kan rijden zonder trappen.

Voor meer inlichtingen kan je altijd contact opnemen met ons kantoor.