Sneeuwruimen op je voetpad

Het is beter dat je sneeuw of ijs ruimt op het voetpad. Het kan ernstige gevolgen hebben voor de voorbijganger en voor jezelf.

Ik hoor het je al zeggen: 'Ik heb een familiale verzekering als er een wandelaar uitglijdt en zijn arm breekt’. Inderdaad de familiale verzekering verzekert je burgerlijke aansprakelijkheid met dien verstande dat je de eerste 250 Euro uit je eigen zak betaalt. De familiale verzekering zal niet tussenkomen wanneer er een zware fout is, bijvoorbeeld als je pertinent weigert om je stoep sneeuw- en ijsvrij te maken.

Bijna alle gemeenten hebben een verplichting opgenomen in hun politiereglement dat de inwoners oplegt hoe ze het voetpad voor hun woning of voor hun stuk grond sneeuw- of ijsvrij kunnen maken en houden. Bij niet naleving van het reglement kan de gemeente sancties tot 250 Euro opleggen.

Moet ik dan 24 u op 24 u paraat staan?

Normaliter geldt de verplichting tussen zonsopgang en 20u. Het is wel belangrijk dat je het gemeentereglement leest. Er kunnen verschillen bestaan tussen de verschillende gemeentereglementen. Het ijsvrij maken van je voetpad doe je best met strooizout (niet in elke gemeente toegelaten want strooizout kan schadelijk zijn voor de natuur) of keukenzout. Als je ijzel of sneeuw verwacht, kan je al preventief zout op je stoep gooien. Dat helpt je nadien bij het ruimen.

Hoe dan ook, na het ruimen en strooien van zout of zand, moet er minimaal één meter wandelbreedte vrijgehouden worden.

Je moet ook de opgeruimde sneeuw verwijderen. Zeker en vast niet op de openbare wegen vegen.  Ophopingen op straat kunnen voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen waarbij de zwakke gebruiker, zeker de fietser, wel eens het slachtoffer kan zijn. In dit geval, komt je burgerlijke aansprakelijkheid weer in het gedrang en moet je beroep doen op je familiale verzekering.

Maar wat als ik in een appartement woon?

In principe zijn het de inwoners van het gelijkvloers die de sneeuw moeten ruimen, tenzij er andere afspraken gemaakt zijn tussen de inwoners van het appartementsgebouw.
Ook de eigenaars van een stuk braakliggend grond of een huis, die al maanden te huur staat, moeten er voor zorgend dat het voetpad sneeuw- of ijsvrij gehouden wordt.

Moraal van het verhaal: wil je boetes en kosten vermijden, is het best je aan je burgerplicht te houden tijdens de sneeuw- en vriesperiodes. Sneeuwruimen is hier de boodschap.