Een skiongeval kost gemakkelijk meer dan 10.000 Euro. Goed verzekerd?

Misschien vertrek je binnenkort ook op skivakantie. Je kijkt er naar uit, je vertrekt met veel verwachtingen, maar ben je ook beschermd tegen ski-risico’s?

We raden je in elk geval aan om een bijstandsverzekering te nemen omdat de waarborgen van de ziekteverzekering niet voldoende zijn.
De bijstandsverzekering biedt formules aan waarin naast hulpverlening aan de personen ook de technische bijstand voor de wagen en zelfs annulering zijn inbegrepen.
De premie van de bijstandsverzekering is maar een peulschil in verhouding met de medische kosten die kunnen oplopen bij een skiongeval. We hebben geleerd dat dossiers van meer dan 10.000 Euro medische kosten geen uitzondering zijn. Gelukkig worden veel van die kosten gedragen door de ziekteverzekering, toch in vele gevallen blijft er 15 à 20% over die niet terugbetaald wordt en die gewaarborgd wordt door een bijstandsverzekering.
Maar dan heb je nog niet de repatriëringskosten bijgerekend? Voor het ambulancevervoer naar een hospitaal in Frankrijk of Oostenrijk, mag je gerust rekenen op 400 à 700 Euro. De kosten om naar België te reizen per ambulance of vlucht bedragen gemakkelijk 2000 à 3000 Euro. Een reddingsactie per helikopter in Oostenrijk kost gemakkelijk minstens 4000 Euro per uur, enzovoort…

Wat met geleend of gehuurd materiaal? 

We kijken samen na wat de beste formule is. Tussen de verschillende maatschappijen zijn er heel wat verschillen en het is de moeite waard om dit nader te bekijken.
Je familiale verzekering vergoedt de schade die je aan andere skiërs en hun materiaal aanricht, maar ze komt niet tussen voor de schade die je aanricht aan het materiaal dat je huurt of leent van een vriend. Toch zijn er oplossingen op de markt die deze waarborg als extra in de familiale verzekering opnemen. Mocht je in het geval zijn dat je het materiaal zal huren of lenen, aarzel niet met ons contact op te nemen.
Zoals al vermeld, de premie om zich goed te beschermen is maar een peulschil in verhouding tot de kosten die kunnen oplopen bij een schadegeval.

Enkele tips

  • Je verwittigt bij een ski-ongeval zo spoedig mogelijk de alarmcentrale van je ziekenfonds of bijstandsorganisatie. Overleg met hen wat je kunt en wat je mag doen en informeer hoe zij het dossier zullen opvolgen. Neem dus zelf nooit het initiatief voor een bepaalde actie (repatriëring, reddingsactie) met de kans dat de kosten niet zullen terugbetaald worden..
  • Alle activiteiten ( langlaufen, skiën en snowboarden) zijn verzekerd. De activiteiten buiten de piste zijn meestal niet verzekerd, tenzij zij worden georganiseerd en begeleid door een erkende, professionele organisatie. Ongevallen naar aanleiding van een weddenschap, roekeloos gedrag (dronkenschap) en uitdagingen zijn niet verzekerd.
  • Respecteer de FIS-regels, het verkeersreglement op de skipistes.
  • Respecteer de lawinewaarschuwingen die in elk skistation worden gegeven. Ze omvatten vijf niveaus. Vertrek in geen geval bij niveau 5. In dit geval blijf je beter binnen en organiseer je best een gezellige fondue.