Zijn rookmelders verplicht?

Er zijn veel wettelijke reglementeringen, maar onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ raden wij iedereen aan, zelfs waar de wetgever het niet verplicht, om de installatie van een rookmelder te overwegen. Enkele honderden Euro kunnen veel menselijke ellende vermijden.

We doen het hier drie keer slechter dan Nederland. We zijn het zwakke broertje van Europa.  In 2014 zijn 69 landgenoten omgekomen in een woningbrand. Het installeren van een rookmelder kan ons hierbij beschermen en in sommige gevallen is de installatie verplicht.

De regels rond de rookmelders zijn afhankelijk van het gewest

Wallonië heeft de strengste regels over de rookmelder. Daar moeten alle woningen sinds 1 juli 2006 beschikken over één optische rookmelder per bouwlaag en wanneer de bouwoppervlakte van één bouwlaag groter is dan 80m² zijn er twee rookmelders verplicht.
In het Brusselse gewest zijn de regels rond de rookmelders het strengst voor de huurwoningen. Daar moeten sinds 1 juli alle huurwoningen optische rookmelders hebben langs de evacuatieweg. De evacuatieweg behelst elke vertrek dat de bewoner moet afleggen van de slaapkamper naar de uitgang.
In Vlaanderen is de rookmelder verplicht voor alle nieuwbouwwoningen en bij alle renovatiewerken waar er een stedenbouwkundige vergunning nodig is. In huurwoningen is de rookmelder verplicht sinds 2012 bij het afsluiten van een nieuwe huurovereenkomst. Voor huurovereenkomsten die voor deze datum afgesloten zijn is er een overgangsperiode tot 2019 afhankelijk van de ouderdom van de woning.
Het is geen gemakkelijke wetgeving en het hangt inderdaad af van waar je woont of jou te verhuren appartement of woning zich bevindt. Aarzel zeker niet met ons contact op te nemen indien je hierover vragen hebt. We raden aan om in elke situatie de installatie van rookmelders te overwegen.

Veel vragen, veel antwoorden

En vragen zijn er vast en wel. Wat met de kamerwoningen of de studentenkoten bijvoorbeeld? Hier moet in elke kamer een rookmelder voorzien worden. Ook zijn er richtlijnen rond het type van rookmelders. Niet elke rookmelder voldoet aan de wetgeving. De rookmelder moet een bepaald label dragen en aan bepaalde normen voldoen. Zo moet er ook een scherp geluidssignaal zijn bij rookontwikkeling. En wie moet uiteindelijk opdraaien voor de kosten van de rookmelder? De verhuurder is verantwoordelijk voor de aankoop- en installatiekosten, de huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud.