Ambitie om je woning te verduurzamen?

Nog niet zo lang geleden stond een nieuwe badkamer of keuken op de eerste plaats bij eigenaars met renovatieplannen. Nu is bezuinigen op energie prioritair. In veel woningen zijn er al energiebesparende renovaties uitgevoerd en bij naar schatting 1 op 3 eigenaars staat er in de komende 5 jaar energetische renovaties op de planning.


Eén keer je deze beslissing genomen hebt, raden we je toch aan om contact op te nemen met ons kantoor. Zonnepanelen, een thuisbatterij of een warmtepomp zijn in de meeste gevallen al gratis meeverzekerd in de woningverzekering. Maar als je grondige veranderingen doet zoals de vervanging van vensters, isolatie- en dakwerken, … dient wellicht het verzekerde kapitaal van de woning aangepast te worden. Een check-up van de waarde van je huis kan dan zeker en vast geen kwaad.

Sommige verzekeringsmaatschappijen spelen hier al op in en geven bijvoorbeeld aan nieuwe klanten een korting als de woning een groene energiescore of een installatie voor hernieuwbare energie heeft.

Iedereen weet dat de Belgische overheid zeer grote doelstellingen heeft om de woningmarkt te verduurzamen. Volgens een enquête van de grootste Belgische verzekeraar zegt slechts 16% van de respondenten dat ze vandaag in een woning met een EPC-waarde van A+ en A woont. 40% kent de EPC-waarde niet. Er is dus nog veel werk aan de winkel … en ook veel overheidssteun. Die overheidsmaatregelen zijn van groot belang, want de kostprijs van duurzame maatregelen en de financiële mogelijkheden weerhouden vandaag veel Belgen om (meer) te investeren in hun woning op vlak van duurzaamheid.

Hoewel de financiële drempel vandaag een rem vormt om tot actie over te gaan, is de ambitie om te investeren duidelijk aanwezig bij de Belg:

  • Isolatie 44% (terwijl het vandaag al bij 37% gebeurd is)
  • Aangepaste beglazing 37% (terwijl het vandaag al bij 47%  gebeurd is)
  • Zonnepanelen 42% (vandaag al 18%)
  • Waterpomp 37% (vandaag al 10%)
  • Geothermische waterpomp 35% (vandaag al 5%)

Op de vraag in de enquête waarom mensen in energiebesparende maatregelen zouden investeren, komt de portemonnee op de eerste plaats: 34% haalt in eerste instantie financiële redenen (bv. besparen op hoge energieprijzen) aan. Milieuoverwegingen wegen bijna evenveel door (33% van de respondenten). Minder afhankelijk zijn van energieleveranciers (22%) vormt voor de Belg ook een belangrijke drijfveer om te investeren.

Sta je voor de beslissing om je woning te verduurzamen, aarzel niet om contact op te nemen met ons kantoor. Op vlak van verzekeringen en kredieten kunnen we je zeker en vast helpen om je ambitie waar te maken.

Bron: enquête AG