Drie tips voor je fietsverzekering 

Net zoals bij een omniumverzekering voor de auto, bestaan er voor de fietsverzekering verschillende formules op de markt. Het is dan ook belangrijk om goed de voorwaarden na te pluizen alvorens een fietsverzekering af te sluiten. Aarzel hiervoor niet om contact op te nemen met ons kantoor.


Tip 1: welke vergoeding bij totaal verlies of diefstal van mijn fiets?

Zo is het belangrijk om na te gaan welke vergoeding er zal uitbetaald worden bij totale beschadiging of verlies. Bij veel verzekeringsmaatschappijen kan je tijdens het eerste jaar rekenen op de terugbetaling van de nieuwwaarde. Vanaf het tweede jaar zakt de vergoeding met een bepaald percentage (1% of meer) per maand. Net zoals bij een omniumverzekering voor de auto leggen de verzekeringsmaatschappijen een vrijstelling of een franchise op, wat wil zeggen dat de kosten onder een bepaald bedrag voor je eigen rekening zijn. De franchise verschilt van maatschappij tot maatschappij.

Tip 2: wat als mijn fiets-GPS gestolen wordt?

De meeste verzekeringsmaatschappijen leggen de verplichting op een fietsslot te gebruiken. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen is een ‘gewoon’ slot voldoende, anderen vragen een fietsslot van een bepaalde waarde (bv. 30 euro). Vaak moet je de aankoopfactuur van het fietsslot bij een schadegeval kunnen voorleggen. Er bestaat ook een verschil tussen de maatschappijen als het om accessoires gaat. Dikwijls betaalt de verzekeringmaatschappij alleen als de volledige fiets wordt gestolen, niet als de dieven louter aan de haal gaan met afneembare accessoires, zoals een fiets-GPS of een accu. Anderen komen hier wel voor tussen.

Tip 3: in welke landen is mijn fiets verzekerd?

Let bij het afsluiten van een fietsverzekering ook op in welke landen de fietsverzekering tussenkomt. In sommige contracten is de dekking wereldwijd en maakt het niet uit waar je fiets wordt gestolen of beschadigd geraakt. Andere verzekeringsmaatschappijen vergoeden alleen schadegevallen in België en/of de ons omringende landen. Bijstand is doorgaans beperkt tot de Benelux of tot België plus enkele tientallen kilometer (15 tot 30 km.…) buiten de landsgrenzen.

Belangrijk: fietsverzekering dekt de schade niet aan derden of lichamelijke letsels

De fietsverzekering dekt niet de schade die je als fietser veroorzaakt aan een derde; Daarvoor dient de familiale verzekering. Net zoals je met de fietsverzering niet verzekerd bent wanneer je lichamelijke letsels overhoudt na een ongeval met je fiets. In dit geval zal de (verkeers)ongevallenverzekering tussenkomen als je er één hebt natuurlijk.

Wil je meer weten over de fietsverzekering en/of aanverwante verzekeringen, aarzel niet om met ons kantoor contact op te nemen.