Voor 4 op 10 bedrijven is cybercriminaliteit het grootse veiligheidsprobleem

Eigenlijk zou de cyberverzekering een basisverzekering moeten zijn voor elk bedrijf. Net zoals de brandverzekering voor de gebouwen en de omniumverzekering voor de bedrijfsvoertuigen.


Dat blijkt nogmaals uit de Veiligheidsbarometer van VIAS.

VIAS organiseerde in 2021 bij 252 Nederlands- en Franstalige ondernemingen uit verschillende sectoren een bevraging.

Enkele vaststellingen:

- 43% van de deelnemende ondernemingen werd in de 12 maanden voorafgaand aan de studie slachtoffer van één of meerdere vormen van cybercriminaliteit. Dat gaat van illegale toegang tot IT-systemen door bijvoorbeeld hacking of phishing tot een tussenkomst in data of systemen door middel van virussen. Ook cyberafpersing en bedrijfsspionage worden gemeld.

- 84% van de bedrijven vindt IT-beveiliging belangrijk in de onderneming, Slechts 52% antwoordt positief op de vraag of de onderneming een specifiek veiligheidsbeleid op IT-niveau heeft.

-  Een nieuw en groeiend fenomeen zijn laster/lasterlijke uitlatingen tegen ondernemingen via de sociale media. 27% van de organisaties krijgt er mee te maken. Dit fenomeen is erg moeilijk onder controle te krijgen omdat objectieve en waarheidsgetrouwe informatie niet altijd makkelijk voorhanden is. Een goede (crisis) communicatie op basis van feiten is op dat vlak belangrijk.

-  De veiligheidsbarometer toont aan dat ondernemingen die slachtoffer werden van een crimineel feit de dader ervan in 24% van de gevallen kenden. Het gaat vaak om een werknemer van de onderneming zelf, een contractor of een interim.

Wat als je…

jouw bedrijf wil wapenen tegen de harde gevolgen van een cyberincident? Sluit dus best een cyberverzekering af. Want het laatste wat je wil, is dat je ICT-infrastructuur gehackt wordt en je bedrijfs- of klantgegevens in de verkeerde handen terecht komen. Ons kantoor staat je met raad en daad bij.

Cyberverzekering sluit je niet af met drie muisklikken

Een cyberverzekering afsluiten is immers vooraf grondig je huiswerk maken. Zonder een inschatting van de belangrijkste risico's is het onmogelijk te bepalen welk type schade het meest moet worden gedekt door een cyberverzekering. Houd er bovendien rekening mee dat het proces om te onderhandelen en de meest geschikte cyberverzekering te selecteren toch wat tijd vraagt.

De cyberverzekering heeft doorgaans drie waarborgen: dekking van de aansprakelijkheid voor schade aan derden, dekking van de eigen schade en bijstand in het geval van een cyberaanval of inbraak in de computersystemen van de onderneming. Mogelijks is er ook een waarborg rechtsbijstand. Hier moet verder onderzocht worden of de rechtsbijstand al dan niet in een afzonderlijk contract moet verzekerd worden.

Aarzel dus niet om contact op te nemen met ons kantoor.

Bron: VIAS