Hoeveel geld moet je bijeensparen voor een comfortabel leven na je pensionering ?

Volgens recente cijfers bouwen bijna 4 miljoen Belgen of 80% van de beroepsbevolking een aanvullend pensioen op in het kader van hun loopbaan als werknemer of zelfstandige (2de Pijler). Meer dan 2,5 miljoen Belgen doen daarbij aan pensioensparen via een bank of een verzekeringsmaatschappij. Dat zijn sprekende cijfers, maar er is een grote MAAR….


Zeker als je weet dat meer dan de helft van de bevolking niet weet hoeveel men nodig heeft om met een gerust gemoed op pensioen te gaan. Afhankelijk van het statuut – loontrekkende of zelfstandige – spreekt men volgens specialisten toch gemakkelijk over bedragen tussen de 400.000 à 700.000 euro, afhankelijk van je levensstandaard en je gezinssituatie. Je moet rekening houden dat voor vele gepensioneerden het leven ietsje duurder wordt omwille van de toenemende zorg en de meer vrije tijd.

Zelfs met de mogelijkheden om op fiscaalvriendelijke manier een pensioen op te bouwen, zijn veel Belgen er niet gerust in. Bijna 6 op de 10 Belgen vrezen dat ze na hun pensionering niet meer comfortabel zullen kunnen leven.

Dat moet bij velen een belletje doen rinkelen en het loont zeker en vast de moeite om samen eens een prognose te maken van het kapitaal dat je nodig zal hebben na je pensionering. Hoe vroeger je hiermee begint, hoe gemakkelijker het is om het ‘gat’ tussen wat je van de overheid krijgt (het wettelijk pensioen of de 1e Pijler) en het gewenste streefbedrag (wat je nodig hebt om comfortabel te leven) toe te fietsen. Aarzel niet om met ons kantoor contact op te nemen.

Fiscaalvriendelijke oplossingen
Via het pensioensparen en het lange termijnsparen (3e Pijler) kan je op een fiscaalvriendelijke manier aan pensioenopbouw doen. Met de aanstelling van de regering De Croo l zullen de meeste plafonds voor belastingverminderingen en -vrijstellingen voor de inkomstenjaren 2020 tot 2023 niet worden geïndexeerd. Met andere woorden, de fiscale plafonds worden tussen 2020 en 2023 bevroren en blijven terug op het niveau van 2019.

Een uitzondering is het pensioensparen: de bevriezing begint pas in 2021. Met andere woorden, je zal in 2021 tot 990 euro aan pensioensparen kunnen doen met 30 % belastingvermindering en tot maximaal 1.270 euro tegen 25 % belastingvoordeel. Voor het langetermijn sparen is het een maximum van 2.350 euro.

Wil je meer info over hoe je met verzekeringsformules aan pensioenopbouw kan doen, aarzel niet om contact op te nemen met ons kantoor.