Smartphone uit de wagen gestolen. Komt de omniumverzekering tussen?

Reisbijstandsverleners waarschuwen voor meer inbraken in de auto op weg naar een vakantiebestemming. Elektronische gadgets zoals een smartphone, een tablet, een laptop, een navigatiesysteem of spelcomputers zijn echt in trek bij de dieven.

Deze inbraken gebeuren meestal op parkings waar een tussenstop wordt ingelast op weg naar de eindbestemming. Frankrijk kent de meeste inbraken, gevolgd door Nederland. Zorg dat deze toestellen niet zichtbaar zijn, ook niet de houder of  de kabels die de aanwezigheid van zo’n toestel verraden. Je neemt deze toestellen best mee of sluit ze op in de koffer.

Komt de verzekering tussen als je laptop of je smartphone uit de wagen gestolen wordt?

De omniumverzekering van de wagen komt niet tussen voor de gestolen laptop of  smartphone. Deze komt wel tussen wanneer er schade is aan de wagen. Stel dat de dieven de zijruit van de wagen ingeslagen hebben, dan betaalt de omniumverzekering de schade aan de ruit. Maar niet de gestolen voorwerpen. De gestolen voorwerpen kunnen wel in bepaalde gevallen terugbetaald worden via de diefstalwaarborg in de brandverzekering. Dat is het geval wanneer de laptop of smartphone gestolen werd nadat er geweld werd gepleegd of bedreigingen werden geuit tegenover het slachtoffer. Uiteraard moet het voorwerp deel uitmaken van de verzekerde inhoud van de brandverzekering. In dit geval is het altijd noodzakelijk om een pv te laten opmaken door de politie.

Let op van Smartphone-verzekeringen?

Verschillende operatoren bieden een verzekering aan bij de aankoop van een GSM, een Smartphone of tablet. Deze verzekering is te vergelijken met een  omniumverzekering voor de auto. Allemaal goed en wel. Toch is het opletten geblazen voor de hoge premie die deze operatoren vaak vragen. 150 Euro verzekeringspremie voor een smartphone van 500 Euro, dat is gelijk aan 7500 Euro premie voor een omniumverzekering voor een wagen van 25000 Euro. Bovendien zijn er dikwijls heel wat beperkende clausules in de voorwaarden en is de omvang van de waarborgen beperkt, zeker als het om een diefstal gaat.  Het is trouwens geen toeval dat de ombudsman van verzekeringen al een tijdje waarschuwt voor het aantal toenemende klachten over de diefstalverzekering van elektronische gadgets via operatoren of verkopers van deze toestellen. Deze operatoren zijn dikwijls niet erkend als professionele verzekeringsmakelaar en voldoen niet aan de wettelijke regelingen inzake consumentenbescherming  waaraan een verzekeringsmakelaar onderworpen is. Denk twee keer na alvorens je zo’n ‘verzekering’ afsluit, let op dat je geen ‘lege doos’ koopt. Lees alvast goed de voorwaarden.