Een annuleringsverzekering is nuttig, zelfs met de nieuwe reiswet vanaf 1 juli

Voor reizen die geboekt worden na 1 juli 2018, is er een nieuwe reiswet van toepassing die je moet beschermen tegen hoge annuleringskosten en ‘onverwachte wijzigingen’ tijdens je reis. Toch is een annuleringsverzekering niet overbodig.

Het moet je maar overkomen. Je hebt geboekt in een mooi hotel aan een strand. Maar enkele weken voor je vertrek meldt de reisorganisator je dat je een ander hotel krijgt op een halve kilometer van het mooie strand. Vandaag sta je vaak voor een voldongen feit. Want de meeste contracten bepalen dat dergelijke wijzigingen mogelijk zijn, tenzij je je daar uitdrukkelijk tegen verzet. De nieuwe reiswet draait de situatie om. Je reisorganisator zal zo’n belangrijke wijziging maar kunnen doorvoeren als hij daarvoor uitdrukkelijk je akkoord krijgt. Ga je niet akkoord, dan wordt het contract ontbonden en krijg je binnen de 14 dagen je geld terug.

Ook wat de annuleringskosten betreft, zijn er nieuwe richtlijnen. Het gebeurt maar al te vaak dat de reisorganisatoren buitensporige annuleringskosten vragen. De wetgever legt hen een ‘redelijkheid’ op die rekening houdt met het moment waarop je de reis annuleert en het feit of de organisator het arrangement al dan niet doorverkoopt. Geef toe, een richtlijn die weliswaar voor alle interpretatie vatbaar is.

Daarom blijft een annuleringverzekering meer dan noodzakelijk, want bij elke annulering – om welke reden dan ook - gaan er kosten gepaard, tenzij bij grote natuurrampen of politieke onrust.
Vele kredietkaarten bieden een annuleringsverzekering wanneer je de reis betaalt met de kredietkaart, We raden je aan om samen met ons de kleine lettertjes van het contract te lezen en de verschillende dekkingen en waarborgen te overlopen.

De ervaring leert ons dat een annuleringsverzekering, al dan niet gekoppeld aan een reisverzekering, zeker geen verloren geld is, zeker wanneer je bijvoorbeeld een speciale reis boekt of wanneer je een bestaande ziekte hebt die weer kan opflakkeren.
Wanneer je enkele keren op reis gaat, is het beter dat je een jaarcontract onderschrijft. Dat kost zo’n 200 Euro per jaar voor een koppel. Wie één keer of sporadisch op reis gaat, kan een afzonderlijk contract onderschrijven. De premie hangt dan af van de duurtijd, het land van bestemming, de manier waarop je je verplaatst en uiteraard de dekkingen.

Meestal wordt een annuleringsverzekering afgesloten bij het boeken van de reis. Het is logisch dat je wil nagaan welke verzekering het best past voor jou, maar hou dan rekening met een uiterste afsluitdatum  (bv. 14 dagen na de boeking en 30 dagen voor je vertrek).