Glaasje drinken mag wel … maar dan zonder autorijden

In België is de wettelijke alcohollimiet vastgesteld op 0,5 promille. Vanaf dan is de kans op een dodelijk ongeval 2,5 keer groter. Bij 0,8 promille is dat 4,5 keer en bij 1,5 promille maar liefst 16 keer.

Dat zijn cijfers die Assuralia, de beroepsvereniging van de verzekeringsmaatschappijen, communiceerde. Wie een glaasje teveel drinkt, moet er zich bewust van zijn dat de kans op een ongeval aanzienlijk toeneemt.

Dronken rijden of onder invloed achter het stuur, betekent niet alleen een zware boete of zelfs een intrekking van het rijbewijs, maar kan bij ongeval ook een financiële kater zijn .
Je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid, die eerst de derden of de slachtoffers zal vergoeden, mag de betaalde schadevergoeding terugvorderen tot 31.000 Euro. Toch is het gehalte van de alcoholintoxicatie niet enkel de reden waarom een verzekeringsmaatschappij verhaal mag plegen, maar wel de staat van dronkenschap, die de bestuurder vertoont. Als blijkt dat de bestuurder een minder goed evenwicht heeft, minder duidelijk spreekt of een tragere reactiesnelheid heeft, spreekt men van dronkenschap.
Bovendien zal je omnium verzekering niet tussenkomen bij dronkenschap of intoxicatie en stel dat je gekwetst geraakt bij het ongeval, zal ook je bestuurdersverzekering niets betalen. Een glaasje teveel kan dus veel geld kosten.

BOB is de oplossing, maar...


Wanneer je samen met je vrienden of je familie een avondje uit wil, zorg dan best voor een BOB.
Als je op voorhand weet dat je Bob zal zijn, is het beter dat je met je eigen wagen rijdt. Zorg in dit geval dat je goed verzekerd bent.
Gebeurt het toch dat je als BOB met de wagen van je vriend of vriendin moet rijden, controleer dan of de groene kaart nog geldig is of rij nooit een niet-verzekerd voertuig.
In het slechtste geval loop je bij een ongeval in fout het risico om de schade aan het voertuig te betalen (als er geen omnium is) of niet vergoed te worden voor je lichamelijke schade.

Gelukkig genoeg spelen verzekeringsmaatschappijen hier al op in om via de familiale verzekering of de autoverzekering deze schade te vergoeden. Dus met een goede verzekering hoeft BOB niet de pineut te zijn.