Hond bijt hond. Wie betaalt de schade?

Als een loslopende agressieve hond een andere hond aan de leiband aanvalt, dan is de eigenaar van de loslopende hond aansprakelijk en betaalt zijn familiale verzekering de schade.

In dit geval worden de verwondingen wel als ‘materiële schade’ aanzien en is de vrijstelling voorzien in de familiale verzekering van toepassing.
In België zijn er om en bij de 100.000 hondenbeten per jaar, waarbij een medische ingreep nodig is. Vooral kinderen onder de 5 jaar zijn het slachtoffer en het gaat meestal om beten in het gezicht van het kind.

Gelukkig bestaat de familiale verzekering wanneer je hond – of andere huisdieren- schade aanrichten aan derden, zelfs wanneer het dier logeert bij een kennis wanneer je op vakantie bent. De familiale dekt zowel de materiële (bv. gaten inde broek) als de lichamelijke schade (bijtwonde). Voor de materiële schade is er een vrijstelling van toepassing.

Wanneer het dier uitgelokt of geprovoceerd wordt (bv. kinderen gooien met stenen naar de hond, het dier springt over de haag en bijt een kind), dan ben je niet verantwoordelijk. In dit geval is er vaak discussie en kan de waarborg rechtsbijstand van je familiale verzekering tussenkomen om je juridisch bij te staan. Een familiale verzekering wordt dus aangeraden aan iedereen die huisdieren heeft.

Maar wat als je hond gekwetst is, ziek wordt of overlijdt? Of je hond bijt je dochtertje of zoontje? In deze gevallen komt de familiale verzekering niet tussen. Er bestaan wel mogelijkheden om zich daar tegen te verzekeren.

Zo bestaat er een verzekering die de kosten van de dierenarts terugbetaalt, zelfs de crematiekosten of de aankoop van een gelijkaardige hond wanneer je huisdier overleden is. Sommige maatschappijen betalen ook de opvang van een hond in een hondenpension wanneer je bijvoorbeeld opgenomen wordt in een ziekenhuis en daardoor niemand meer voor je hond kan zorgen. In deze gevallen zijn de tussenkomsten doorgaans ‘geplafonneerd’ en mogen ze een bepaald bedrag niet overschrijden.
Ook bestaan er formules die de schade aan je gezinsleden die bij je inwonen vergoeden. In dit geval zouden bijvoorbeeld de schade aan je dochtertje of zoontje ten gevolge van de beet wel vergoed worden.

Dus met andere woorden, wie er aan denkt om een ‘vrolijke viervoeter’ in huis te halen, neem best eens contact met ons op. Zelfs een trouwe hond blijft een onvoorspelbaar dier en naast het plezier dat je er aan hebt, zijn er ook bepaalde risico’s aan verbonden.