Vergeet niet je tuinman te verzekeren

De lente komt er aan, je doet zoals velen een beroep op een kennis, een buur of een vriend om je tuin weer in orde te zetten. Tegen een kleine vergoeding en in het ‘zwart’. Maar wat als hij een ongeval heeft tijdens het tuinieren?

Zelfs als je deze tuinman in het ‘zwart’ betaalt, ben je verplicht een arbeidsongevallenverzekering of dienstboden verzekering te onderschrijven. Dat kost niet veel geld. Zo’n  50 euro per jaar en het is ook mogelijk om zo’n verzekering als extra dekking in de familiale verzekering te onderschrijven.

Deze arbeidsongevallenverzekering dekt de schade als gevolg van een ongeval tijdens het werk en als gevolg van een ongeval op weg naar of van uw woning. Ze vergoedt het loonverlies bij tijdelijke ongeschiktheid, een rente-uitkering bij definitieve arbeidsongeschiktheid of overlijden als gevolg van het ongeval, evenals de medische kosten.

Ingeval er geen verzekering voor deze tuinman afgesloten is, zal  Fedris, het vroegere Fonds van Arbeidsongevallen, eerst aan het slachtoffer betalen maar daarna wel verhalen op diegene die de tuinman tewerkgesteld heeft. En dat kan een zeer dure zaak worden.

Wat geldt voor deze tuinman, is ook van toepassing voor de poetsvrouw, de baby sit of andere tijdelijke-  of huishoudelijke hulp voor zover ze een vergoeding krijgen.
Als je regelmatig beroep doet op zo’n huishoudelijke hulp raden we je aan om een dienstbodenverzekering te onderschrijven. Je hoeft de naam van de hulp niet te melden en deze verzekering dekt alle soorten van huishoudelijke hulp. Je hoeft dus niet één verzekering per persoon af te sluiten.

Dank zij deze verzekering voldoet je aan de wet op de arbeidsongevallenverzekering. Je voldoet wel niet aan de verplichtingen inzake sociale zekerheid en belastingen.  De dienstbodenverzekering is geen verzekering tegen zwartwerk, ze beperkt wel het risico bij ongeval.

Wil je op dat vlak 100% gerust zijn, is de tewerkstelling met dienstencheques de beste oplossing.  In dit geval ben je automatisch in regel op vlak van sociale zekerheid, arbeidsongevallenverzekering en belastingen.

Aarzel niet met ons contact op te nemen wanneer je huishoudelijke hulp of hulp in de tuin zonder dienstencheques te werk stelt.