Doe de check up van je hospitalisatieverzekering

In 57% van de Belgische gezinnen werd iemand in de voorbije twee jaar in een ziekenhuis opgenomen. Een hospitalisatieverzekering is dan ook geen overbodige luxe.

Dat zegt een studie van het ziekenfonds Partena. Bovendien blijkt het merendeel van de gezinnen met een hospitalisatieverzekering niet goed te weten wat die verzekering dekt of terugbetaalt. Een goede check-up van je hospitalisatieverzekering heeft dus zeker zijn nut. We kunnen je hierbij helpen.

1) Hospitalisatieverzekering via mutualiteit of privé-verzekeraar?

Veel mensen hebben een hospitalisatieverzekering afgesloten via de mutualiteit of via een privé-verzekeraar. Doorgaans zijn de waarborgen via een mutualiteit beperkter dan die van een privé-verzekeraar, zoals bv. de tussenkomsten bij een verblijf in een éénpersoonskamer. Ook is er een verschil in de premieberekening. Bij de mutualiteit maakt de premie een sprong wanneer je een bepaalde leeftijd bereikt, bij een privé-verzekeraar wordt de premie bepaald op basis van de leeftijd bij de ondertekening van het contract en wordt deze niet meer gewijzigd omdat je ouder wordt.

2) Zijn de kosten gedekt vóór en na de ziekenhuisopname?

Het is belangrijk dat je een verzekering neemt die ook de kosten terugbetaalt vóór en na de ziekenhuisopname. Een hospitalisatie wordt immers alsmaar korter, en steeds meer kosten vallen buiten de opnameperiode.

3) Is een éénpersoonskamer gedekt?

Niet alle verzekeringen dekken een éénpersoonskamer. De supplementen van een éénpersoonskamer zoals de verhoogde ereloon- en kamersupplementen hebben een grote impact op de eindfactuur. De hospitalisatieverzekering die een éénpersoonskamer dekt is dan ook duurder.

4) Wat met de verzekering via de werkgever?

Velen hebben ook een verzekering afgesloten via de werkgever. Maar wat als de pensioenleeftijd nadert? Kan ik daarna de het contract individueel verderzetten? Het antwoord is ja voor zover je de laatste twee jaar onafgebroken verzekerd was in een collectieve polis. Je hoeft ook geen medische vragenlijst in te vullen en bovendien is er geen wachttijd. De dekking zal in grote lijnen dezelfde zijn, maar de premie kan veel duurder zijn. Deze kan tot 3 maal meer kosten vanaf je 65e verjaardag.

Wachtpolis is de oplossing

Toch kan je deze premie redelijk houden door een wachtpolis te onderschrijven. Hier wordt de instapleeftijd vastgeklikt. Stel dat je deze wachtpolis op 55 jaar onderschrijft, je gaat met pensioen op 67 jaar, dan betaal je op je 67e het tarief van iemand die zich aansluit op 55 jaar. Dus een veel goedkopere premie. Wel betaal je een extra premie voor de wachtpolis en in sommige gevallen komt de wachtpolis tussen voor schadegevallen die niet gedekt zijn in de collectieve polis.
Kan je deze wachtpolis afsluiten bij de verzekeraar van je collectieve polis, dan hoeft er geen medische vragenlijst ingevuld te worden. Doe je hiervoor een beroep op een andere verzekeraar, dan zijn er medische formaliteiten te vervullen.

5) Wat als je in het buitenland gehospitaliseerd wordt?

Indien je een hospitalisatieverzekering onderschreven hebt, is er geen probleem voor zover dat je niet langer dan drie maanden in het buitenland blijft. Deze verzekering komt tussen voor de extra kosten na de tussenkomst van het ziekenfonds of de mutualiteit.

Het is aangeraden om na te gaan:

- In welke landen geldt de dekking en voor welke bedragen?
- Is het transport naar het hospitaal verzekerd?
- Hoe zit het met de repatriëring?
- Wat met de familieleden ter plaatse?
- Hoe zit het met de nazorg in België?
- Zijn er specifieke voorwaarden voor Erasmus-studenten?
- Zijn de specifieke dekkingen eigen aan de wintersport gedekt?

Doe dus samen met ons een check-up van je hospitalisatieverzekering, het loont de moeite.