Vijf verzekeringstips voor je skivakantie

Velen kijken er naar uit om op wintersport te gaan. Maar soms schuilt het ongeluk in een klein hoekje. Daarom lees je goed deze vijf verzekeringstips.

1. Je verwittigt bij een ski-ongeval zo spoedig mogelijk de alarmcentrale van je ziekenfonds of bijstandsverzekering. Overleg met hen wat je kunt en wat je mag doen en informeer hoe zij het dossier zullen opvolgen. Neem dus zelf nooit het initiatief voor een bepaalde actie (repatriëring, reddingsactie) met de kans dat de kosten niet zullen terugbetaald worden.

2. Sluit een reisbijstandsverzekering met optie wintersporten af. Deze bijstandsverzekering biedt formules aan waarin naast hulpverlening aan de personen ook de technische bijstand voor de wagen en zelfs annulering zijn inbegrepen.
De premie van de bijstandsverzekering is maar een peulschil in verhouding met de medische kosten die kunnen oplopen bij een skiongeval. We hebben geleerd dat dossiers van meer dan 10.000 Euro medische kosten geen uitzondering zijn. Gelukkig worden veel van die kosten gedragen door de ziekteverzekering, toch in vele gevallen blijft er 15 à 20% over die niet terugbetaald wordt en die gewaarborgd wordt door een bijstandsverzekering.
Maar dan heb je nog niet de repatriëringskosten bijgerekend. Voor het ambulancevervoer naar een hospitaal in Frankrijk of Oostenrijk, mag je gerust rekenen op 400 à 700 Euro. De kosten om naar België te reizen per ambulance of vlucht bedragen gemakkelijk 2000 à 3000 Euro. Een reddingsactie per helikopter in Oostenrijk kost gemakkelijk minstens 4000 Euro per uur, enzovoort. Vaak wordt er bij de skipas een extra verzekering aangeboden voor enkele euro per dag. Meestal gaat het hier om een verzekering die enkel de repatriëringskosten op de piste zelf terugbetalen. Voor mensen die een reisbijstandsverzekering afgesloten hebben, is dit niet nodig. Beter dat ze die extra Euro’s besteden aan een warme chocomelk.

3. Zorg dat je een familiale verzekering hebt. Deze komt tussen wanneer je schade aanricht aan andere skiërs en hun materiaal. Er zijn ook familiale verzekeringen die de schade dekken aan het materiaal dat je huurt of zelfs leent van een vriend.

4. Doe een beroep op je hospitalisatieverzekering, ongevallen verzekering of je verzekering gewaarborgd inkomen wanneer je lichamelijke letsels oploopt, arbeidsongeschiktheid wordt of gehospitaliseerd wordt.

5. Blijf op de pistes. Alle activiteiten ( langlaufen, skiën en snowboarden) zijn verzekerd. De activiteiten buiten de piste zijn meestal niet verzekerd. Ongevallen naar aanleiding van een weddenschap, roekeloos gedrag (dronkenschap) en uitdagingen zijn niet verzekerd.