Zelfrijdende auto: fictie of realiteit?

70% van de nieuwe voertuigen zou in 2040 geen bestuurder meer hebben. Deze evolutie zal de mobiliteitsproblematiek helpen oplossen en de technologische evoluties kunnen nu al een impact hebben op je verzekeringspremie.

De technologische evoluties bij de autoconstructeurs versnellen zienderogen. In 1995 was de parkeerhulp revolutionair. In 2000 leerden we de cruise controle kennen. Vanaf 2018 verwachten we voertuigen zonder manipulaties van de voeten en de handen. In 2020 zullen er voertuigen zijn zonder chauffeur. Met andere woorden, de evolutie tussen 1995 en 2020, amper 25 jaar, is enorm.

Zelfrijdende auto’s zullen de mobiliteitsproblematiek helpen oplossen. Het is het einde van de slechte bestuurder, want 90% van de ongevallen wordt veroorzaakt door persoonlijke fouten. De rijtijden worden drastisch verminderd door vloeiend verkeer (hogere snelheden, weinig afstand tussen rijdende auto’s). En er is een verhoging van de mobiliteit voor diegenen die vandaag moeilijkheden ondervinden (gehandicapten, ouderen).

Het is vanzelfsprekend dat de zelfrijdende auto de grootste opmars zal kennen in de gebieden waar de mobiliteitsproblematiek het grootst is met dien verstande dat de weginfrastructuur zal moeten aangepast worden. Daar zal ook een kosten plaatje aan vast hangen.
Vandaag is de zelfrijdende auto nog te duur. Weet bijvoorbeeld dat het kastje (of radar) dat boven op de google-wagen staat 150.000 Euro kost. Op termijn zal dit 150 keer minder kosten.

Maar hoe zit het nu met de verzekeringen?

Algemeen wordt er verwacht dat de premies van de autoverzekeringen  dalen, omdat er minder ongevallen zijn. Anderzijds zullen er andere risico’s zijn. Wie zal verantwoordelijk gesteld worden bij een ongeval? De constructeur? De leverancier van de software? Er zullen ook meer complexe dossiers bestaan. Het belang van de rechtsbijstandverzekering wordt nog belangrijker. Wat met de cyber-risico’s? Stel dat iemand de systemen ‘hackt’ tijdens een piekuur op de ring van Brussel. Dat kan een catastrofe worden. En wat met de privacy? Men zal kunnen meekijken waar je rijdt

De verzekeringsmaatschappijen bereiden zich voor op deze evolutie. Daarenboven spelen sommige maatschappijen nu al in op deze nieuwe technologieën. De voertuigen, die uitgerust zijn met digitale snufjes of systemen die de verkeersveiligheid verhogen (parkeerhulp, cruise controle, dodehoeksignalisatie, enzovoort…),  kunnen van aanzienlijke kortingen genieten op de autoverzekeringspremie. Ook voor de jongeren is bij sommige maatschappijen een belangrijke korting voorzien wanneer ze via een app kunnen bewijzen dat ze een goed rijgedrag aantonen.

Wil je hier meer over weten, aarzel niet om met ons, contact op te nemen.